Gick kurs idag igen...

... och denna gång var det dags för "Planera och prioritera". En riktigt bra kurs för den som har möjlighet att styra över sitt arbete. Själv är jag såpass styrd av vår kunds önskemål att man helt enkelt får ta saker som de kommer...

Några bra användbara tips fick jag dock och de bästa är dessa:

* Tvåminutersregeln. Om du har en uppgift som tar mindre än två minuter att genomföra, gör den direkt. Lägg inte till den på din "att-göra-lista". Det tar längre tid att göra så och så enkla uppifter är det bra att bli av med så snabbt som möjligt för att man sedan skall kunna radera dem ur sitt minne så att de inte belastar och stressar dig när du måste komma ihåg det till senare. Tar uppgiften längre tid än två minuter så planera in den på antingen din enkla "att-göra-lista" och beta av dem senare eller boka in en tid att göra det på för lite större uppgifter.

* Boka tid i din egen kalender för att planera din dag. Det räcker med 10 till 15 minuter dagligen och med fördel gör man detta på eftermiddagen för dagen efter så att man vet vad man skall ta tag i direkt nästa dag.

* Kolla inte mail i tid och otid, man måste inte svara på studs. Får man mycket mail (så som jag får) så går man in tre till fyra gånger per dag och sköter mailandet. Där emellan så rör man inte mailen. Har man riktigt tur så kan tom saken ha löst sig själv genom att någon annan har svarat eller att nya uppgifter har inkommit. Om man omedelbart sätter igång med något när det dimper in så kan man i så fall ha engagerat sig i onödan. Den andra saken angående mail är att definitivt inte ha på några ljud när det kommer nya mail och ha inte heller funktionen (i Outlook) på så att det "flashar till" nere i högra hörnet varpå man ser vem som just har mailat och vilket ämne det handlar om...

* Svara inte på alla telefonsamtal, speciellt inte om man ser att det är någon man känner privat som ringer på jobbmobilen. Är det jätteviktigt lär de ringa igen annars ringer man själv upp lite senare när det passar bättre och man tex inte sitter i ett kontorslandskap.

Fick som sagt massor med tips men de ovanstående skall jag försöka prakticera omgående. Framförallt mailen är en orsak till att man inte får sammanhängande arbetsperioder. Man blir ständigt avbruten i sina tankar och handlingar när det dyker in "viktiga" mail.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0