Rödebypappan friades ju idag...

...helt från mordåtalet. Han frias eftersom han anses ha varit psykiskt störd när han sköt ihjäl femtonåringen. Jag anser att han borde ha blivit friad oavsett hans psykiska hälsa vid tiden för skotten. Att i sitt eget hem försvara sig och sin familj när den trakasseras och i detta fall till och med attackeras är i mitt tycke att räkna som nödvärn oavsett om man enligt nödvärnslagstiftningen inte får använda mer våld än nöden kräver. Dessutom finns där faktiskt en passus i Brottsbalken 24:6 om att  man skall gå fri från ansvar "om omständigheterna var sådana att han svårligen kunde besinna sig." Lagen tar upp fyra omständigheter då rätt att bruka nödvärn föreligger:
  1. Mot ett påbörjat eller överhängande brottsligt angrepp på person eller egendom.
  2. Mot den som med våld eller hot om våld eller på annat sätt hindrar att egendom återtas på bar gärning.
  3. Mot den som olovligen trängt in i eller försöker tränga in i rum, hus, gård eller fartyg.
  4. Mot den som vägrar att lämna en bostad efter tillsägelse.

Rödebypappans fall uppfyller ettan, tvåa och fyran. Att man då svårligen kan besinna sig är självklart.

Har förståelse för att föräldrarna till den döde femtonåringen i sin sorg inte kan se klart och vill att pappan skall straffas men varför åklagaren inte heller verkar kunna/vilja se det fattar jag inte. Vad hade han själv gjort i samma situation? Pratat med killarna? Skulle inte tro det? Vad hade hänt om pappan inte hade skjutit? Gänget skulle i bästa fall ha spöat upp pappan och sonen, det var ju därför de var där. Men hade det stoppat där? Naturligtvis inte. De hade fortsatt att terrorisera familjen med än mer kraft. Nu gick det som det gick men den här historien hade aldrig kunnat sluta lyckligt. Nu blev det åtminnstone de attackerande som fick sona sina brott. Förhoppningsvis skickar detta signaler till "tuffa" ungdomar (och deras föräldrar) att ger man sig på någon så får man räkna med att det straffar sig.

Föräldrarna till de aktuella undomarna är i mina ögon också delansvariga för vad som skedde. Deras ungar hade ju faktiskt blivit polisanmälda fem gånger för hot mot familjen. Vad är det för föräldrar som då låter sina ungdomar springa ute sent på kvällar och nätter? Inte de som har koll i varje fall... Istället tror man att ens lilla ängel kan väl aldrig göra något dumt. Föräldrarna till den nu döde femtonåringen uttalade sig i Aftonbladet där de beskrev honom som "en vanlig tonåring, som hamnade på fel plats vid fel tillfälle. - Han var en spelevink med stort hjärta. Det fanns inget ont i honom". Tjena! Så kanske han var när han var tio år. Det var säkert så de såg honom. Deras lilla söta och snälla son...  Att han dök upp hos en trakasserad familj en bit utanför byn mitt i natten för att "göra upp" var säkert någon annans fel. Mina barn och andras ungar...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0