Det brann nyss i vårt kök!

Vi har sedan någon månad lagat all mat på vår nya induktionshäll. Vi har den stående uppe på spisen så att man kommer under köksfläkten när man lagar mat. Funkar hur bra som helst. Ända tills idag då vår klåfingriga son vrider på plattorna på spisen...

Själv var jag borta med dottern på simskola och får ett telefonsamtal om saken från en upprörd sambo. När vi kommer hem så står dörrar och fönster vid gavel då det luktar det bränd plast i hela huset.

Sonen satt och kollade på barnprogram på TV när sambon beslöt sig för att passa på tillfället och ta en dusch. Precis när hon skall hoppa in i duschen känner hon att det luktar konstigt. På väg från badrummet mot köket börjar brandvarnaren tjuta. Hon kommer i köket och ser vart det ryker ifrån. Hon drar ur kontakten till induktionshällen och sliter iväg den. Då slår lågorna upp. Den smälta plasten från häller rinner nämligen ner på spisenhällen. Sambon får bara en tanke i huvudet berättar hon. Hon måste kväva elden. Drar därför fram den största grytan hon hittar och trycker ner den i plasten. Släckningen lyckas.

Det tog oss en bra stund att få bort all bränd plast från spis och grytor...

Man blir ju lite kall när man tänker på vad som kunde ha hänt. Det handlade ju om sekunder. Hade sambon bara hunnit kliva in i dushen så hade hon inte känt lukten. Lågorna från hällen och den smälta plasten hade ganska snart kommit upp i fläkten där det alltid finn ett visst mått av fett och damm hur ofta man rengör den (Och nu var det nog ett tag sedan får jag väl erkänna...). Elden hade spridit sig snabbt!

Induktionshällen är tyvärr bara att kasta i soporna. Så här såg den ut på undersidan:


Kommentarer
Postat av: angelica

hejsan:)

jag just nu en tävling igång på min blogg, du vinner då en personlig bloggdesign, klicka dig vidare in för att läsa mer kram Angelica :)

2008-12-06 @ 13:45:12
URL: http://angelicaolausson.blogg.se/
Postat av: Anonym

OJ oj oj exakt,vad kunde ha hänt! Vilken tur i oturen att det gick bra.Ja, vi betalade 90 kronor för en rejäl Scandic frukost och det är välinvesterade pengar må jag säga och vi brukar precis som ni göra det vid resor. Hellre det än plastiga smörgåsar och ljummen juice för 80 kronor på en vägkrog...Nä,utomlands så ger jag inte mycket för frukostarna. Lite marmelad och vitt bröd klarar man sig icke på ;-)Trevlig helg.

2008-12-06 @ 14:31:31
URL: http://thedevilwears.blogg.se/
Postat av: Pia

Oj, det var nära. Men vad är en induktionshäll för något, det har jag aldrig hört talas om ?

2008-12-07 @ 08:46:19
URL: http://piakallman.blogg.se/
Postat av: Mia

Det var riktigt otäckt. Tur att det löste sej och att det gick att släcka. själv har jag en brandfilt i köket ifall det ska hända något. En billig livförsäkring som kostar ett par hundra.

Hoppsa att hällen går att laga..och att ni mår bra..

2008-12-07 @ 09:46:34
URL: http://miajaverling.blogg.se/
Postat av: Malin

usch så otäckt!!! Tur att det slutatde bra trots allt!Inte fick jag ner någon whiskey, och ghar idag, ännu mer ont i halsen efter gårdagens partaj! Men det var det värt! Får testa en annan sort nästa gång! Ha en fin söndag!

2008-12-07 @ 12:11:25
URL: http://tidsoptimistens.blogg.se/
Postat av: Sanningen

Pia,Induktionshällen är en fantastiskt uppfinning. Saxade följande från Wikipedia:Induktionshäll är en teknik som används i modernare spisar för matlagning. Tekniken går ut på att varierande magnetfält under hällen inducerar strömmar i använd kastrull eller stekpanna för att på så vis skapa värme. Värmen alstras främst av magnetisk hysteres, men även av att elektronerna i strömmen kolliderar och skapar en sorts friktion, på samma sätt som i till exempel glödlampor.En induktionshäll blir alltså inte varm i sig, utan det är endast kastrull/stekpanna som värms upp. Verkningsgraden blir också högre än på en vanlig spishäll. Att koka upp vatten går ungefär lika fort som i en vattenkokare.För att fungera måste kokkärlen vara ferromagnetiska till exempel gjorda av järn, däremot kan man inte använda sådana av glas, aluminium samt de flesta typer av rostfritt stål.2008-12-07 @ 21:06:42
URL: http://sanningen.blogg.se/
Postat av: Sanningen

Mia,

Den går inte att laga. Skall försöka få tag på en exakt lika dan. Var riktigt nöjd med denna. Om vi skaffar en ny skall vi ta bort knapparna på spisen för de plattor som är under...Malin,

Jag har också ont i halsen (igen). måste bero på att jag inte drack wiskey igår...

2008-12-07 @ 21:10:40
URL: http://sanningen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0