Svensk bilindustri är inte så dålig...

... som det framställs i media. Lade in ett långt svar på Tyskungens blogg när han klagade över bilmärket Saab och de gigantiska förluster som de påstås göra. Då det är en fråga som engagerar mig lägger jag ut det här också.


Hur stor insikt har du i bilbranchen? Tror du på allvar att GM verkligen har förlorat så mycket pengar på Saab Automobil? Det har de inte, då hade det varit nedlagt för länge sedan. Förlusterna du nämner är vad det svenska bolaget presenterar i sina årsbokslut. Det är inte samma sak som att GM har förlorat dessa pengar. Det svenska bolaget har tex inte kunnat tillgodoräkna sig intäkterna från försäljningen av de USA sålda bilarna eftersom dessa hamnat i amerikanska GM-bolag, det har Saab Automobils informationschef gått ut med. Om man tvingas ta kostnaderna för att bygga bilen men sedan inte får intäkterna från försäljningen så kan det väl inte gå annat än med förlust? Det är inte i det svenska bolaget man skall finna redovisningen över hur Saab som märke presterar, dessa siffror ser enbart ledningen på GM.


Det är för övrigt inte bara Saab Automobil som har det på detta sätt. Tror du att Volvo Personvagnar har redovisat någon någon vinst i Sverige på många år? Nej, just det...


Jobbar själv på ett multinationellt företag som levererar till fordonsindustrin (sitter till och med som arbetstagarrepresentant i den svenska bolagsstyrelsen). Vi har det på precis samma sätt. Affärer görs upp globalt och man kan tex komma överens om att alla intäkter skall komma till ett dotterbolag i ett land långt bort i världen eftersom det där är lägre företagsskatt där...


Den här var det någon Saabanställd som gjorde förra gången det var kris (Den ritade gubben använde Saab själva i sin marknadsföring vid den tidpunkten. Mungiporna var mer uppåt på orginalet...):


Kommentarer
Postat av: Sanningen

Klaus,



Du har rätt. Wallenbergarna sålde bildelen av Saab eftersom de gick med förlust och behövde någon med kapital som kunde utveckla märket.



Jag säger inte att det går bra för Saab Automobil, bara att sanningen inte är så nattsvart som den verkar om man läser de svenska bolagens redovisninger (som media har gjort).

2008-12-10 @ 22:10:33
URL: http://sanningen.blogg.se/
Postat av: Tyskungen

Bilar ska designas i Sverige och byggas där det är mest ekonomiskt försvarbart. Det är ett av grundproblemen. Vi har folk med ingenjörsutbildning som står och skruvar dit instumentpaneler idag. Där är ett av grundproblemen. =(



Sen förstår väl även jag att det finns bokföringstekniska grejer som gör att resultatet ser än värre ut.



Men SAAB blöder, och såna företag ska varken stat eller någon annan befatta sig med. De ska självdö. Historiskt kan man även konstatera att när ett sådan företag försvinner från marknaden så formerar sig de briljantaste hjärnorna och skapar något nytt.



Min tanke, och förhoppning vore att de duktigaste utvecklarna på SAAB och Volvo skulle gå samman efter båda företagens personbilsenheter lagts ner och tog fram en riktigt bra och miljövänlig motor. Den skulle det finnas en enorm efterfrågan efter.



Och det är inte något som varken GM eller Ford är speciellt intresserade av att lägga pengar på i dagens läge.



Ungefär så tänker jag.



/Klaus

2008-12-10 @ 22:29:56
URL: http://www.tyskungen.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0